The Brandbook

Uiteindelijk worden de gehele branding en design van een bedrijf verzameld en bewaard in een brandbook. Een brandbook is hét document waarin dus alle belangrijke informatie over jouw merk is vastgelegd. Denk hierbij aan het logo, het merkverhaal, de lettertypes, het kleurenpalet, visualisaties, mockups van merkuitingen etc. Het is niet zomaar een verzameling van documenten die in een laatje belanden en nooit meer worden bekeken. Het is een handleiding die je team inspireert om meer ideeën te delen en om nieuwe financiers en talent aan te trekken en het is een belangrijk naslagwerk dat je helpt om consistent te blijven in je communicatie en om je kernwaarden uit te dragen.

Maar wat is het nut van zo’n brandbook?

Het zorgt ervoor dat je merk een duidelijke richting heeft en dat alle betrokkenen weten waar je merk voor staat. Hierdoor kun je je richten op de kernwaarden die uit het brandingsproces zijn gekomen en kun je je merk op een consistente manier communiceren naar de buitenwereld. Je merk wordt hierdoor een krachtige tool die je helpt om je gemeenschap te verzamelen en te versterken, en om de wereld te veranderen.

Het is een grote verantwoordelijkheid om je nieuwe merk zo optimaal mogelijk door de wereld te leiden. Maar de potentie is eindeloos en er zijn talloze mogelijkheden om je merk op een krachtige manier uit te dragen. Zorg er daarom voor dat je je merk altijd zorgvuldig bewaakt en dat je blijft bouwen op de kernwaarden die in het brandingsproces zijn ontstaan. Merkbewaking bestaat uit het continu toetsen van jouw uitingen en beslissingen aan de vastgelegde waarden in het brandbook, juist wanneer je twijfelt over een investering, over personeelsuitbreiding of over de manier van bedrijfsgroei of over een samenwerking kun je altijd je brandbook als vertrekpunt gebruiken voor je antwoord.

Als je nog niet goed weet hoe je jouw merk het beste kan bewerken bij content marketing en periodieke promotionele acties of producten wilt bedenken die écht passen bij je merk, kun je altijd ervoor kiezen om ons in te huren voor professionele ondersteuning. Wij helpen je graag om je merk tot een succes te maken :)

Written by: Nina Quax
November 9, 2023