Stories connect us all

Om jouw doelgroep te bereiken is het belangrijk om te werken vanuit jouw purpose, zoals eerder beschreven is idealisme hiervoor de basis. Leuk hoor, maar hoe overbrug je nou dat gat in de markt voor jouw product, hoor ik je denken. Het antwoord is: Storytelling. Verhalen hebben vaak een beetje moralistische aard en spreken daarmee een universele menselijke waarde aan.

Het komt niet vaak voor dat helden hun problemen zelf kunnen oplossen, dus wat doen ze? Ze vragen om hulp van een sidekick, gids of guru: dat ben JIJ!

Doordat je de tijd en aandacht hebt genomen om diep naar binnen te kijken en na te denken over wie je bent en waar je voor staat kun je dat nu vele malen beter via je merk naar de buitenwereld projecteren, dankzij de karaktereigenschappen die je over je bedrijf hebt ontdekt kun je daadwerkelijk je merk versterken en jouw verhaal op een juiste manier overbrengen naar de juiste doelgroep. Dit is het ideale startpunt voor het unieke verhaal van je merk. Verhalen geven herkenning en elk goed verhaal maakt gebruik van archetypes. De held is de hoofdpersoon van je merkverhaal, de klant/opdrachtgever. Elk verhaal heeft een held die ergens behoefte aan heeft. Jouw taak hier is om de held te definiëren en wat ze van je nodig hebben.

Nadat je de held en zijn basisbehoeften hebt gedefinieerd, ga je verder met het probleem. Elke held in een verhaal heeft een heleboel problemen waarmee ze worden geconfronteerd, en hun doel is om ze op te lossen.

Het komt niet vaak voor dat helden hun problemen zelf kunnen oplossen, dus wat doen ze? Vraag om hulp/begeleiding van een sidekick/gids/goeroe (dat ben JIJ). Je moet de held kunnen aanmoedigen en een oplossing voor het probleem kunnen geven. De leidraad is het moment waarop je laat zien hoe het merk klanten op bepaalde manieren helpt. Veel marketeers slagen niet voor deze stap omdat ze de drang voelen om zichzelf te bewijzen. Dit resulteert meestal in het positioneren van het merk als de held, ook al ben jij de gids. Vandaar dat herkenning zo belangrijk is.

Written by: Nina Quax
November 9, 2023