What's your type?

In de wereld van design maar ook daarbuiten is het de hoogste tijd om te focussen op wat ons verbindt in plaats van wat ons scheidt. Bedrijfsmatig gezien, kunnen we door middel van slim design, elk contactmoment met klanten gebruiken om waarden en gedeelde overtuigingen efficiënt over te brengen. Of het nu gaat om een prachtig ontworpen print, een schitterende graphic illustration of kunstwerk, het doel is om mensen eraan te herinneren dat ze deel uitmaken van een grotere gemeenschap.

Maar er is meer mogelijk: Het zijn doordachte ontwerp elementen zoals lettertypes die culturele nuances kunnen uitdrukken en zo een gevoel van verbinding kunnen versterken. Wanneer we stereotypische, zelfs racistische lettertype’s gebruiken ( ja ja die zijn er ook ) kunnen we de plank volledig misslaan. Zoals alles, zijn ook stereotypische lettertype’s gemaakt in de context van hun tijd, en worden vandaag de dag meestal per ongeluk gebruikt. Desalniettemin toch wel goed om op te letten.

Stereotypische lettertype’s danken hun voortbestaan aan het feit dat stereotypen nou eenmaal verkopen. Zelfs als ze reductief zijn en worden overgebracht door onwetende vooroordelen. Dit zijn helaas effectieve visuele snelkoppelingen, die in één oogopslag de toon zetten. De nuance is dus ver te zoeken! Een Aziatische typografie is er bijvoorbeeld niet om de Koreaanse kalligrafie te prijzen, maar ook niet om de voorbijganger duidelijk te maken dat dit restaurant Aziatisch eten serveert. We gooien zo een heel continent onder één label: “Wanton”, “Chop Suey”. Dit is standaardisatie door typografie.

Maar hoe doe je het dan wèl?

We combineren het doel van een merk - het beste van zichzelf - met relevante culturele en maatschappelijke ontwikkelingen (sense of place, hierover straks meer) en trends om het ideale plaatje te creëren, zowel letterlijk als figuurlijk. Dit ideale plaatje is een visie op hoe de wereld zou moeten zijn. En elke stap richting de ideale wereld is er een in de goede richting.

Written by: Nina Quax
November 9, 2023